Schoolmaaltijd

Vanwege de groeiende armoedeproblematiek, toenemende berichten over lege lunchtrommels en het negatieve effect daarvan op de voedingsinname van kinderen kunnen scholen sinds maart 2023 gebruikmaken van de landelijke subsidie Programma Schoolmaaltijden. Met deze subsidie kunnen scholen waar 30% of meer van de leerlingen uit gezinnen met een laag inkomen komen, maaltijdondersteuning aanbieden aan leerlingen en hun gezinnen.

Onderzoekers van het Amsterdam UMC en de Vrije Universiteit hebben in opdracht van de Gemeente Amsterdam een rapport geschreven getiteld ‘Het schoolmenu van morgen’. Hierin zijn de ervaringen van Amsterdamse basisscholen rondom het aanbieden van maaltijdondersteuning opgenomen en worden op basis van de onderzoeksresultaten aanbevelingen gedaan om het voedingsbeleid te verbeteren. Zodat alle kinderen die dit nodig hebben voldoende en gezond te eten krijgen op school.

Opdracht

Maak een visuele samenvatting van 'Het schoolmenu van morgen'

  • Klant

    Gemeente Amsterdam

  • Jaar

    2025

  • Dienst

    Infographic

SAMENVATTING ONDERZOEK

Het Schoolmenu van Morgen

Eerst is er een inventarisatie gemaakt van de Amsterdamse basisscholen die in aanmerking komen voor maaltijdondersteuning, waarbij is gekeken of en welke vorm van ondersteuning zij gebruiken. Daarna heeft op 25 scholen een verdiepend interview plaatsgevonden en vervolgens zijn 4 focusgroepen gehouden met personeel die betrokken is bij de ondersteuning (directies/oudercontactpersonen/administratief personeel).

Maar liefst 82% van de Amsterdamse basisscholen die in aanmerking komen voor maaltijdondersteuning, maken hier gebruik van.

De grootste impact, in de vorm van het voorzien van zoveel mogelijk kinderen van voldoende en gezond eten, wordt gezien bij scholen waar dagelijks een maaltijd op school wordt verzorgd. Hier worden de meeste kinderen bereikt en is er goed zicht op de kwaliteit van het aanbod. Naast het verminderen van honger en het bevorderen van gezondere eetgewoonten heeft de maaltijd op school ook bredere effecten, zoals meer ouderbetrokkenheid en een sterker gemeenschapsgevoel door lokale samenwerking. Deze impact is minder zichtbaar bij het boodschappenpakket en de -kaart, omdat het aantal bereikte kinderen en de besteding aan voeding moeilijker in te schatten zijn.

Om te waarborgen dat kinderen in het primair onderwijs zijn verzekerd van voldoende en gezond eten, wordt de gemeente aanbevolen:
1. Scholen te ondersteunen die willen overstappen naar het aanbieden van maaltijden op school, met name scholen die nu boodschappenpakketten of -kaarten aanbieden, zodat de maaltijdondersteuning direct ten goede komt aan de kinderen en er beter zicht is op de voedingswaarde van de verstrekte ondersteuning.
2. Bij de scholen die graag boodschappenpakketten of -kaarten willen blijven aanbieden, kan worden ondersteund bij het optimaliseren van het bereik van de ondersteuning en de focus op gezonde keuzes, bijvoorbeeld door concrete en laagdrempelige adviezen te geven over gezondere alternatieven.
3. Daarnaast kan er worden gemonitord in hoeverre het huidige aanbod van scholen gezond is en, indien nodig, een verandertraject starten samen met de huidige Gezonde School-adviseurs.