Voedselomgeving

In lijn met het Nationaal Preventieakkoord en de NFU Green Deal Duurzame Zorg heeft Amsterdam UMC zich ten doel gesteld dat in 2030 minimaal 80% van het voedingsaanbod voor medewerkers en bezoekers gezond is en minimaal 60% van het eiwit van plantaardige oorsprong is.

Maar waar staan ze nu? Uit recent onderzoek naar de voedselomgeving voor medewerkers en bezoekers binnen Amsterdam UMC is gebleken dat slechts 24% van het huidige aanbod binnen de Schijf van Vijf past. Werk aan de winkel dus voor ieders gezondheid én het milieu.

Opdracht

Maak een visuele samenvatting van de omgevingsscan.

  • Klant

    Amsterdam UMC

  • Jaar

    2025

  • Dienst

    Infographic

SAMENVATTING ONDERZOEK

Voedselomgeving in beeld

Een gezond en duurzaam voedingspatroon kan het risico op chronische ziekten verminderen. Echter, een groot deel van de Nederlanders heeft een overwegend ongezond voedingspatroon, gekarakteriseerd door hoge inname van geraffineerde granen, suikerrijke dranken en (bewerkt) rood vlees, die zowel bijdragen aan een ongezonde leefstijl als deels ook aan versnelde klimaatverandering.

Ook in ziekenhuizen is het voedselaanbod overwegend ongezond en weinig duurzaam. Hoe de huidige voedselomgeving voor medewerkers en bezoekers er binnen het Amsterdam UMC uitziet was onbekend, dit onderzoek biedt inzichten.

Alle voedselaanbieders aanwezig op de begane grond bij zowel locatie AMC als VUmc zijn in kaart gebracht via systematische observaties in het najaar van 2024. Er is gemeten in hoeverre het voedselaanbod valt binnen de Schijf van Vijf of een zogenaamde dagkeuze, welke Nutri-Score classificering het voedselaanbod heeft, hoeveel plantaardig versus dierlijk eiwit er in alle broodjes en maaltijden zit, wat de gemiddelde broeikasgasemissie is voor producten die vallen binnen de Schijf van Vijf en dagkeuzes versus erbuiten, en ten slotte wat voor prijsacties en promoties er zijn voor producten die vallen binnen de Schijf van Vijf en dagkeuzes versus erbuiten.

Deze omgevingsscan is uitgevoerd in opdracht van de Voedingscommissie en het Centrum voor Duurzame Zorg van het Amsterdam UMC. De belangrijkste bevindingen zijn overzichtelijk in beeld gebracht. De komende maanden wordt met alle betrokkenen bepaald hoe het ziekenhuis de voedselomgeving gezonder en duurzamer kan inrichten.