Healthy Ageing Campus

De komende jaren gebeurt er veel op de Healthy Ageing Campus. Het terrein (30 hectare) bevindt zich rond het Universitair Medisch Centrum Groningen, aan de oostkant van het centrum in Groningen. De Campus is een inspirerend ecosysteem waar onderzoekers en ondernemers samenwerken met overheden op het gebied van innovaties. 

Het UMCG werkt aan de toekomst van gezondheid in Noord-Nederland en gaat de komende jaren flink vernieuwen en uitbreiden. De vernieuwing is nodig om de kwaliteit van hun kerntaken zorg, onderzoek, onderwijs te blijven bieden. Zo kan het UMCG blijven voldoen aan de huidige en toekomstige behoeften van patiënten en medewerkers. Ook kan het UMCG als werkgever blijven zorgen voor het creëren van een moderne en fijne werkomgeving.

Opdracht

Ontwikkel een vrijstaand beeld met daarop alle Healthy Ageing Campus gebouwen. Presenteer het centrale omkleedplein. Geef inzicht in de complexiteit van (ver)bouwen. Visualiseer het warmte koude opslag-systeem.

  • Klant

    UMCG

  • Jaar

    2023 - 2024

  • Dienst

    Infographic

ILLUSTRATIE

Plattegrond

Samen met de RUG en de gemeente wordt er gewerkt aan de gebiedsvisie. Zo vindt er (her)ontwikkeling plaats van gebouwen en hoe deze aansluiten op omliggende stadsdelen. Hierbij wordt aandacht besteed aan de bouwmassa, kleur- en materiaalgebruik, vormentaal, uitstraling, inrichting van het openbaar gebied, groencompensatie, gebouwd erfgoed, duurzaamheid en waterbeheer.

Het structuurplan van de architect vormde de basis voor onderstaande plattegrond. De Campus is vervolgens opgebouwd in de UMCG huisstijl.

Om mensen te informeren over alle ontwikkelingen op de Campus en het UMCG van de toekomst is er een website gelanceerd: umcgbouwt.nl

INFOGRAPHIC

Centraal omkleedplein

Het UMCG gaat een omkleedplein realiseren in het souterain onder de fontein. Er is gekozen voor een centraal omkleedplein voor iedereen die zich voor of na het werk wil omkleden en of douchen. De decentrale garderobes op de afdelingen komen (gefaseerd) te vervallen. Op deze manier komt er meer ruimte vrij voor de zorgprocessen op de afdeling. Andere voordelen zijn een betere kwaliteit van de voorzieningen voor de medewerkers, lagere kosten van de bedrijfsvoering (schoonmaak, beheer van de kluisjes) en effectief gebruik van het oppervlak en de kluisjes.

Om de ruimte efficiënt te benutten en ervoor te zorgen dat er altijd kluisjes beschikbaar zijn voor medewerkers, zijn niet-persoonsgebonden kluisjes geplaatst. Na gebruik worden deze kluisjes weer vrijgegeven voor andere collega’s. De kluisjes zijn eenvoudig te bedienen met een app of UMCG-pas.

INFOGRAPHIC

De complexiteit van bouwen in een ziekenhuis

Wanneer het gaat over bouwen, denken mensen vaak alleen aan het realisatiegedeelte van het bouwproces: de bouw zelf. Dit gedeelte is maar een heel klein stukje van zo’n bouwproces. Er komen namelijk eerst een aantal stappen vooraf, maar óók achteraf.

Deze infographic is gerealiseerd om uitleg te geven hoe een bouwproces precies werkt én om de stakeholders binnen het UMCG te informeren over de samenwerkende partijen en afhankelijkheden binnen de bouw.

INFOGRAPHIC

Warmte Koude Opslag-systeem

Een Warmte Koude Opslag is een duurzame manier om de warmte van de zomer en de kou van de winter te gebruiken om de gebouwen te verwarmen en te koelen. Dit gebeurt door middel van het koelen en verwarmen van grondwater. Er wordt geen gebruik gemaakt van fossiele brandstoffen, maar van hernieuwbare energiebronnen. Dat zorgt voor een vermindering van CO2-uitstoot.

De uitbreiding van het Warmte Koude Opslag-systeem begint in 2024 op de Noordpunt van de Healthy Ageing Campus. In 2025 wordt het nieuwe onderwijscentrum van de RUG, het Anda Kerkhoven Centre aangesloten. Hierna volgen meerdere gebouwen op de Healthy Ageing Campus.

Warmte Koude Opslag-systemen kunnen worden toegepast in zowel nieuwbouwprojecten als bestaande gebouwen, en kunnen worden gecombineerd met andere duurzame technieken, zoals warmtepompen en zonnepanelen. Dit past goed op de Healthy Ageing Campus, met een groot aantal bestaande gebouwen, maar waar de aankomende jaren ook vele nieuwe of verbouwde gebouwen bijkomen.