Circulaire bedrijfsvoering

Binnen het Universitair Medisch Centrum Groningen worden grote stappen gezet op het gebied van duurzaamheid. Als grootste werkgever in het Noorden hebben ze hierin een voorbeeldfunctie.

Het ziekenhuis koopt enkel indien nodig (refuse), van gerecyclede materialen gemaakte onderdelen (circulair) op basis van levenscyclusanalyse (LCA) en hergebruik is de standaard (reuse).

Met deze infographic wordt het duurzaamheidsbeleid toegankelijker voor een breed UMCG publiek.

Opdracht

Ontwikkel een one-pager die de fasering van circulaire bedrijfsvoering binnen het ziekenhuis in kaart brengt.

  • Klant

    UMCG

  • Jaar

    2024

  • Dienst

    Infographic

CONCEPT 1

Infinity

Aanvankelijk zochten we naar een infinityvorm (in lijn met SDG 12) om de afvalstromen in kaart te brengen. Dit concept bleek al snel te weinig overtuigingskracht te hebben vanwege het gelijkmatige lijnwerk.

CONCEPT 2

Circulair

Vervolgens is gezocht naar een circulaire opzet. De statistieken en verhouding van afvalstromen ten opzichte van gerecycled materiaal zaten er nu beter in, alleen de leesbaarheid liet nog steeds te wensen over.

CONCEPT 3

Van A naar B

Tot slot hebben we geëxperimenteerd met een halve cirkel, om de leesvolgorde te bevorderen. Ook deze vorm bleek te complex. Besloten werd een illustratieve route uit te zetten.

EINDRESULTAAT

Afvalband

Een verhalend beeld waar de toenemende recycling en afname van restafval letterlijk zichtbaar werd middels een afvalband.